fotografie picture this den haag

PICTURE THIS DEN HAAG #1

Een vliegende start in het Fotomuseum. Woensdag 4 maart waren meer dan 100 professionele naar het Fotomuseum Den Haag gekomen voor de eerste editie van Picture This Den Haag. Ooit bedacht, jaren geleden, door Jeffrey Groot en nu weer door hem opgepikt en samen met Hans Oostrum en Edouard van Arem georganiseerd.

Het doel van Picture This Den Haag: de nieuwsgierige en professionele fotomens prikkelen en samenbrengen. Foto’s kijken, over fotografie praten, luisteren naar verhalen en elkaar ontmoeten. Het kon die woensdag allemaal. En gezien de opkomst en de eerste reacties voorzag Picture This in een behoefte.

Wim van Sinderen en het musuem fungeerden als gastheer en decor. De Zilveren Cameratentoonstelling mocht vrij bezocht worden. Pierre Crom, winnaar van de ZC met zijn fotografie van de ramp met de MH17 in de Oekraine was zelf aanwezig om zijn werk toe te lichten en om vragen van belangstellenden te beantwoorden.

Wim van Sinderen heette iedereen welkom, waarna een drietal presentaties volgde.

Peter Grandia liet ons op heldere wijze kennismaken met het gecompliceerde beeldredactiewerk voor de verschillende edities van het Algemeen Dagblad. Per dag komen er 20.000 foto’s voorbij op de beeldredactie van het AD. Hoe maak je iedere dag de juiste keuzes? Duidelijk was dat beeldredacteur zijn een vak is, waar veel kennis en ervaring voor nodig is.

Inge van Mill is als fotografe geraakt door de vrije dans. Ze vertelde over haar project Isabouckar (A shout out loud for joy). Dans is volgens Inge de universele expressie van het menselijke bestaan, waarbij we ons openen en verbinden. Tijdens haar ontmoetingen met de danser bewoog ze met haar camera, de dansers met hun lichaam en zo dansten zij samen met de omgeving. Zo is een bijzondere serie foto’s ontstaan die Inge met het publiek deelde. Inge had danser Madiba meegenomen die het publiek trakteerde op een energieke presentatie.

Jeroen Toirkens nam iedereen vervolgens op mee op zijn reis over de wereld. Sinds 1999 volgt Jeroen diverse nomadenvolken. Hij bezoekt ze, maakt contact, verblijft bij ze en legt hun leven vast in foto’s. Zijn project heet Nomadslife. Door de jaren heen heeft hij vele reizen gemaakt en ook met een aantal volken een speciale band opgebouwd. Hij liet ons prachtige foto’s zien en vertelde boeiende verhalen. In 2011 verscheen het project in boekvorm, maar het reizen houdt voor Jeroen nog niet op.

Een grote opkomst, veel positieve reacties tijdens de borrel na afloop, een interessant programma. Picture This Den Haag smaakt naar meer. Met potlood staat 30 september in de agenda voor editie #2.

In de tussentijd gaan we evalueren. Heeft u tips, ideeen, een reactie die u graag met ons wilt delen, neem dan contact met ons op via e-mail picturethisdenhaag@gmail.com. Want tenslotte organiseren we Picture This Den Haag voor u. En ook omdat we het zelf zo leuk vinden om te doen!

Kijk de foto’s nog eens terug. Wij zullen in de komende periode met enige regelmaat van ons laten horen. Via een nieuwsbrief, via Facebook, via Twitter en op onze website:http://picturethisdenhaag.wix.com/picturethis.

Met hartelijke groet,
Hans Oostrum
Jeffrey Groot
Edouard Van Arem

[foto: Tom van Vark | Studio Oostrum]
Auteur: Edouard van Arem

Ga naar het blog overzicht